Menu
https://www.tectum.nl/nieuws/archief/diploma-uitreiking-2019
 
20190122173940922013071895752252019012217330484

Diploma-uitreiking 2019

Groots en feestelijk!

Met de 2019-editie van de diploma-uitreiking toonde TECTUM aan dat de lat elk jaar hoger wordt gelegd. Zo’n 850 bezoekers waren getuige van de feestelijke TECTUM-diploma-uitreiking in NBC Nieuwegein eind vorige maand. Maar liefst 160 geslaagden haalden onder luid applaus hun diploma op.

De jaarlijkse diploma-uitreiking is inmiddels uitgegroeid tot een volwaardig branche-feest voor bedrijven, leveranciers en uiteraard dakdekkers – zoveel werd duidelijk op de avond van 27 juni bij het NBC in Nieuwegein. Het schitterende weer bij het buffet in de tuin van NBC Nieuwegein, zorgde ervoor dat de stemming er vanaf het begin goed in zat.

Eenmaal binnen in de grote zaal voelde presentatrice Hélène Hendriks de sfeer goed aan. Hendriks, bekend als hockeyster en van haar optredens bij sportprogramma’s als Voetbal Inside, loodste de geslaagden per groep naar hun diploma en nam telkens de tijd om er één uit te pikken voor een kort diepte-interview. Gevraagd naar zijn favoriete leraar antwoordde een gediplomeerde: “Marcel Beunder! Die heeft alles perfect uitgelegd!” Anderen vertelden over de mooie kanten van het vak: buiten werken, afwisselend, want altijd op een andere plek.

Gouden Brander

Voordat hij de Gouden Brander 2019 uitreikte, stond TECTUM-bestuurslid Rob Bootsman kort stil bij de overweldigende belangstelling voor het evenement. “Ik zit al mijn hele leven in de zwarte materie. Ik hou van ons vak, ik hou van de mensen die ik hier zie. Daarom kan ik het niet genoeg benadrukken: we mogen trots zijn dat we dit hier met elkaar kunnen beleven.”

De Gouden Brander 2019 – de prijs voor het best opleidende bedrijf van het jaar – werd gekozen uit 3 genomineerden en ging naar Feenstra Dakbedekking. Directeur Willem Feenstra verscheen op het podium om de prijs in ontvangst te nemen. Rob Bootsman reikte de prijs uit en roemde Feenstra als een allround dakbedekkingsbedrijf. Bootsman: “Ik voel enige jaloezie. Met mijn bedrijf win ik ook wel eens een prijs, maar deze prijs hebben we nog niet.”

Willem Feenstra, directeur van het winnende bedrijf, rekende zichzelf vooraf tot de kanshebbers. “We hebben geen mega-groot bedrijf, maar ik had toch het gevoel dat we deze prijs wel konden winnen. De erkenning is voor ons belangrijk, want ook in de toekomst willen we ons mooie vak blijven uitoefenen. En daar hebben we jonge mensen voor nodig.”

Op de vraag hoe hij het ging vieren, antwoordde Feenstra: “Met het personeel!”

Waarna luid gejuich opsteeg uit een specifieke hoek van de zaal.

Naast Feenstra Dakbedekking B.V. uit het Friese Dronrijp, waren Zaanstad Dakwerken B.V. en Hendrikx Daksystemen B.V. de genomineerden.

Koos Bechtold Prijs

De Koos Bechtold Prijs voor de beste OKD’er ging dit jaar naar Ramon Marinus werkzaam bij Udo Dakbedekkingen in Raamsdonkveer. VEBIDAK-voorzitter Paul Heiligers reikte de prijs uit. Volgens Paul Heiligers was de strijd om de Koos Bechtold Prijs dit jaar extra spannend. De winnaar kreeg de prijs namelijk op basis van de behaalde score achter de komma. De doorslag werd ook gegeven door Marinus’ inzet, de kwaliteit van het door hem gemaakte werk en het eindgesprek over het opgestelde bedrijfsplan.

Heiligers overhandigde een oorkonde en een reischeque ter waarde van 500 euro aan de winnaar. Die stelde onmiddellijk voor aan presentatrice Hélène Hendriks om samen op vakantie te gaan, waarna de onderhandelingen over de reisbestemming begonnen. Al snel bleek dat de wensen te ver uit elkaar lagen.

Paul Heiligers noemde de Koos Bechtold Prijs een mooie manier om de verbondenheid tussen VEBIDAK en TECTUM te onderstrepen. De prijs werd opgericht door de initiatiefnemer van de OKD-opleiding Koos Bechtold. De in 2007 overleden erevoorzitter van VEBIDAK droeg scholing en opleiding een warm hart toe, net als de samenwerking met TECTUM.

TECTUM-Award

De uitreiking van de TECTUM-Award was het spetterende sluitstuk van de diploma-uitreiking. Onder luid applaus kwamen ze naar het podium: Donny Klaessens (werkzaam bij Verkoelen Dakspecialisten Service & Beheer, Weert), Rens Hoenselaar (Weijers Platte Daken, Groesbeek), Angelo Sparnaaij (Consolidated Nederland, Gorinchem) en Danny Hagedoorn (Verbidak, Winschoten). Het viertal onderscheidde zich in het afgelopen jaar met goede cijfers en door “te groeien als mens en dakdekker,” aldus Karel-Jan Batenburg. De directeur van TECTUM vertelde “ongelofelijk trots” te zijn op de winnaars.

Behalve een horloge met inscriptie, een oorkonde en een bos bloemen, wacht de winnaars een belangrijke taak in het buitenland. In juni volgend jaar vertrekken ze naar Moldavië om daar te werken aan een bijzonder project. Karel-Jan: “Allerlei belangrijke instellingen, zoals scholen of ziekenhuizen in Moldavië, hebben slechte daken waar nodig iets aan moet gebeuren. Het land is geen lid van de EU en heeft dus geen toegang tot Europese subsidies. Daar hebben de mensen onze hulp nodig, dus daar willen we naartoe. Met deze vakmensen maken we er een mooie week van.”

Gezonde branche

Mooie woorden over het vak, de branche en de gediplomeerden waren er in overvloed in Nieuwegein. Cees Woortman, directeur VEBIDAK, bestuurslid TECTUM en voorzitter van de examencommissie OKD: “Om vakbekwame dakdekkers wordt gevochten; deze zaal zit vol met schaarse mensen. De werkgevers die hier zitten, vertegenwoordigen per definitie kwaliteitsbedrijven, omdat ze investeren in de kwaliteit van hun personeel.”

Afzwaaiend TECTUM-voorzitter Arthur Leenders moest helaas verstek laten gaan wegens persoonlijke omstandigheden. Jos Hommeles nam als nieuwe voorzitter de honneurs waar en sloot de avond af door te verwijzen naar het belang van opleidingen. “

sitemap